Eiran sairaala
Eiran sairaala toimii yli satavuotiaassa jugendlinnassa. Kiinteistöä hoitaa oma huoltomies, jonka koko henkilökunta tuntee. ”Tämä on meille parhaiten toimiva malli”, sanoo kiinteistöjohtaja Hannu Hänninen. Kuva Tomi Natri
Eiran sairaala on yksi Helsingin kiinteistötekniikan monimuotoisimpia huoltokohteita. Paitsi että sairaala toimii arvokkaassa yli satavuotiaassa jugendlinnassa, tuottavat sairaalainfraan liittyvät erityistoiminnot tiukkoja vaatimuksia kiinteistönhuollolle. ”Vaatii vuosien tuntuman talon tapoihin, että tietää miten prosessit täällä toimivat. Oma huoltomies, jonka koko henkilökunta tuntee, on meille parhaiten toimiva malli”, sanoo kiinteistöjohtaja Hannu Hänninen.
Vuonna 1904 ryhmä lääkäreitä päätti perustaa modernin ja kodikkaan yksityissairaalan, joka ei muistuttaisi perinteistä sairaalaa. Tehtaankadun ja Laivurinkadun kulmaan valmistui vuonna 1905 Lars Sonckin suunnittelema kaunis kansallisromanttinen sairaalarakennus – Eiran sairaala, joka antoi nimen myös koko viereiselle Eiran kaupunginosalle.
Yli satakymmenen vuotta myöhemmin Eiran sairaala toimii yhä samassa rakennuksessa. Kodinomaisuus ja modernius huokuvat paikasta edelleen. Arvokas historia välittyy myös sairaalahenkilökunnan suhtautumisessa kiinteistöön.
”Eiran sairaala on helsinkiläisten hyvin tietämä rakennus. Haluamme pitää kiinteistöä mahdollisimman hyvässä ja siistissä kunnossa, mikä asettaa myös huoltopalvelulle ylimääräistä tsemppausvaatimusta”, sanoo Eiran sairaalan kiinteistöjohtaja Hannu Hänninen.
Kiinteistön kunnossapidosta vastasi pitkään oma talonmies
”Vielä toistakymmentä vuotta sitten meillä oli oma talonmies, joka kuului henkilökuntaan. Alun perin täällä on ollut myös talonmiehen asunto.”
Se, että kiinteistöä hoitaa tuttu ihminen, onkin aina ollut sairaalalle lähes itsestäänselvyys.
Tänä päivänä Eiran sairaalan kiinteistönhuollosta vastaa Helsingin kiinteistötekniikka. Toimintamalli on pyritty rakentamaan perinteisen talonmiestoiminnan mukaiseksi. Oma huoltomies on paikalla aina iltapäivät.
Vuosien aikana hän on tullut tutuksi koko henkilökunnalle.
”Huoltomies on se kontakti, johon henkilökunta ottaa yhteyttä, jos hana vuotaa, oven kahva on löystynyt tai peili pitää kiinnittää kiviseinään. Pyynnöt kerrotaan suoraan hänelle ilman mitään byrokratiaa. Jos tarvitaan putki- tai sähkötyötä, niin huoltomies hoitaa ulkopuoliset tekijät itsenäisesti paikalle. ”
Sairaalan monimuotoiset tilat edellyttävät vahvaa kohdetuntemusta, sanoo Eiran sairaalan Hannu Hänninen. Kuva: Tomi Natri
Vaativa sairaalainfra
Sairaalaympäristössä toimiminen edellyttää teknisen ammattitaidon lisäksi vahvaa kohdetuntemusta. Toimenkuvaan kuuluu paljon sairaalainfraan liittyviä huoltotöitä, joiden suorittaminen on tehtävä sairaalan ehdoilla.
”Täällä on pystyttävä itse selvittämään, milloin johonkin tilaan voi mennä. On tiedettävä, milloin huone on vapaa tai milloin siellä tehdään sellaista, että siellä voi kuitenkin käydä. Toinen asia on hiljaisuuden vaatimus. Esimerkiksi kiviseinään poraaminen voi vaikuttaa meneillään olevaan operaatioon. Vaatii vuosien tuntuman talon tapoihin, että tietää, miten prosessit täällä toimivat.”
Hännisen mukaan myös potilaiden kannalta on tärkeää, että tiloissa liikkuu tuttu huoltomies, joka sulautuu henkilökuntaan ja tarvittaessa vaikka haastelee potilaiden kanssa tai opastaa heitä.
Hänninen on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Helsingin kiinteistötekniikan kanssa.
”Oma huoltomies on meille parhaiten toimiva malli. Asiat sujuvat tuottavammin, kun aikaa ei mene perusjuttujen selvittämiseen. Työt tulevat sujuvasti ja nopeasti hoidetuksi. Voin suositella Helsingin kiinteistötekniikkaa muillekin kiinteistöille, joiden huolto vaatii erityislaatuista palvelua”, hän sanoo.